Medam Turizm
Medam Turizm - Erzurum-Semaver ve Kıtlama Çay...
79

Erzurum-Semaver ve Kıtlama Çay...

31 Mayıs 2018, 09:26 A.K.E

Erzurum'a çayın 1800'lü yılların başında geldiğini bilinir...

Erzurum'a geldiği yıllarda şeker olmadığı için, o zamanlar çay, kuru dut, aşma ve kuru erikle içilirdi. Daha sonra Rusya'dan şeker ithal edilir…

Rusya'dan kalıplar halinde gelen şekerler, kırılarak satışa çıkarılırmış. Vatandaşlar kalıp halinde aldıkları bu şekerleri evlerinde ''Taka Tuka'' adını verdikleri bir aletle kırarak küçültmüşler. İnsanlar şeker daha küçük olsun diye şekeri ağızlarında da kırarak yani ''Kıtlayarak'' çay içerlermiş. Bunun arkasında fakirlik veya yoksulluk var diyebiliriz.

Kolera salgınının çay kültürüne katkısı: SEMAVER

Kentteki semaver çayı geleneğini Ruslar’dan kaynaklı biliriz. Bu doğrudur da…:
Bir rivayete göre de 1895 Erzurum'da bir kolera salgını olmuş. Doktorlar vatandaştan hastalığı karşı suları kaynatarak içmesini istemiş. Fakat Erzurum halkı buna pek uymamış. Dönemin valisi, hastalığa çare olarak her mahalleye büyük semaverler koydurmuş. Çayın yanında da bir kalıp şeker keserle kırılarak vatandaşlara verilmiş ve akşama kadar çay içmeleri istenmiş.

Kıtlama kelimesinin şeker iki diş arasında kırılırken çıkan ''kıt'' sesinden geldiği ifade edilir…